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Articles

  • Lou vin de l’oustau - Août 2008

    par Jean-Marie Bara
    Lou vin de l’oustau
    Par Jean-Marie Bara, Vaison
    Tèms passa, dins la granjo, quasimen tóuti fasin soun vin. De blanc, de rosé, e de rouge pèr li jour ourdinàri.
    Segur, acò èro d’obro mai peniblo que aro. Se vendumiavo dins de caisso en bos, oume de ferrat.
    L’on adusi acò à l’oustau, e lou souar, en fin de journado o de cop que i’a après lou soupa, istalavian l’escrachaire sus uno cournudo de bos o un mièi tounèu, e à tu, pichot, viro la manivello…
    Quouro la cournudo èro pleno, (...)
  • La préparation du cochon - Août 2008

    Uno vido de pouar
    Simono Martin de Malausseno es anado à Veisoun despièi soun maridage. A deja proun participa emé soun ome à l’ousservacioun di bestiàri à prepaus de la meteò. Aquéu jour, nous entretèn d’uno autro formo de relacioun emé un animau bèn particulié mai pas dins li mémi coundicioun. Vegués plus lèu...
    Tèms passa, dins li meinage, dins li granjo, l’on abarissi de bestiàri pèr assegura la pitanço de la famiho de l’oustau... S’anavo pas souvènti fes à la boucharié. L’on avi, bèn segur, de lapin, de (...)
  • Quand les animaux nous aident à prévoir le temps - Août 2007

    Jean-Marie Bara, Vaison
    21 avril 2006
    Quand li bestiàri fan saupre lou tèms que fai
    Aro, i’a d’óutis, pèr la meteò, que soun bèn perfeiciouna. Dins lou tèms, li gènt à la campagno, couneissin e prevesin lou tèms en óusservant li bestiàri. Forço bestiàri marcavon lou tèms.
    Li fournigo
    Li fournigo, quand sorton sa terro de soun trau, ei pas pèr rèn. Ei que sabon que vai plòure. Se plòu, aquelo terro qu’an sourti, vai mai rintra dins sis oustau. E coume dins aquéli galarié an la plaço de circula coumo fau, se (...)